Jak jsme dělali Falafel

V rámci programu Židovské výchovy pro 5ZŠ se seznamujeme s Izraelem. Už víme, jaké jsou v Izraeli hory, kde leží Negev a co Izraelci rádi jedí.

A protože nejsme žádná béčka (u nás ve škole béčka nemáme), tak jsme si sami uklohnili pitu plněnou falefelem a salátem. Salát byl rajskou klasikou, na pitu a falafel jsme použili níže uvedené recepty.  
 

Recepty Pita

(viz cuketka.cz)

  • dva hrnky mouky (pracuji s hladkou, je možno měnit)
  • lžičku sušeného droždí (nebo +-10g čerstvého, se sušeným se mi lépe a rychleji pracovalo)
  • lžičku cukru (lze i bez)
  • půl lžičky soli
  • hrnek vlažné vody

Celý postup vyjde včetně různých vyčkávacích prodlev asi na hodinku a půl. Skutečná práce trvá tak dvacet minut. Nejdříve si připravíme těsto:

  • do mísy nasypeme mouku, droždí, cukr, sůl a promícháme
  • postupně přidáváme vlažnou vodu a míchačkou šmrdláme vznikající hmotu
  • jakmile je hmota alespoň trošku konzistentní vrhneme se do toho s namoučenýma rukama
  • poté hněteme těsto na hranici lepivosti/nelepivosti poctivých 10 minut (!)
  • občas si můžeme vypomoci troškou mouky
  • cílem je vyhnětat krásné baculaté, měkoučké a sametově jemné těsto
  • těsto dáme do mísy (pomoučené dno) a necháme v teple a zakryté utěrkou zvojnásobit objem (45-60 minut)

Nyní si můžeme připravit placky:

  • těsto opatrně vyndáme a rozdělíme
  • z každé části vytvoříme kouli (cca velikost malé pěstičky), kterou necháme chvilku odpočinout
  • každou kouli na vymoučeném válu rozválíme do kulaté placky - 15-20 cm v průměru a 3-4mm tlusté
  • vyválené placky necháme opět odpočívat (cca 10min, nevynechat!)
  • mezitím si rozpálíme troubu, teplotu odhaduji na cca 200-220 stupňů (my to dali na 250 :), poznámka Sh)
  • připravíme si také podložku pro pečení - plech s pečícím papírem, pečící kámen, atp. a upravíme si polohu roštu v troubě tak, abychom mohli péct na nejnižším patře

Následuje dramatické pečící finále:

  • pěkně odpočatou pita placku v rychlosti přemístíme na pečící plošku a ihned zavřeme troubu
  • při ideálních podmínkách se vám placka krásně nafoukne během 4 minut
  • toto si musíte sami vyzkoušet a zjistit si, za jak dlouho se vám placka nafukuje
  • jakmile se totiž placka nafoukne, v rychlosti ji otočíme a dále pečeme už asi jen minutu až minutu a půl
  • pokud se vám placka stejnoměrně nenafoukne - nezoufejte, není to katastrofa
  • pokud se vám zdá placka po minutě po nafouknutí moc neupečená (bílá) máte buď malou teplotu, nebo tlustou placku
  • ideální doba pečení je čtyři minuty do náfuku, poté jedna minuta k dopečení
  • upravte tloušťku placek nebo teplotu tak, abyste se do tohoto optima vešli

Falafel

(z Labužníka)

Ingredience:
225g cizrny
1 cibule na velice drobně nakrájená
3 stroužeky česneku, utřeného
1 krajíc bílého chleba, namočeného ve vodě
1 vejce,
1/4 lžičky kayánského pepře, nebo podle chuti
1 lžička pomletého koriandru
1/2 lžíce pomletého římského kmínu
2 lžíce posekané petrželky
sůl podle chuti
olivový olej na smažení 

Příprava:
Namočit cizrnu přes noc. Snažit se v dlaních zbavit slupek.
Slít slupky, cizrnu vložit do studené vody a vařit ji po 1 - 1 1/2 hodiny do měkka. Slít a rozmixovat cizrnu na hrubou pastu. Vymačkat chleba a přidat jej s ostatními ingrediencemi k cizrně. Dobře promíchat.
Nechat směs odpočinout po 1 - 2 hodiny a potom pomocí navlhčených rukou udělat asi 2.5cm kuličky.
Rozehřát olej (asi 2.5cm) na pánvi a kuličky v něm postupně osmažit do hněda, asi 2-3min
Osušit je na ubrousku.

 

 

Fotogalerie

Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto



Novinky