Jak jsme dělali Falafel
V rámci programu Židovské výchovy pro 5ZŠ se seznamujeme s Izraelem. Už víme, jaké jsou v Izraeli hory, kde leží Negev a co Izraelci rádi jedí.
A protože nejsme žádná béčka (u nás ve škole béčka nemáme), tak jsme si sami
uklohnili pitu plněnou falefelem a salátem. Salát byl rajskou klasikou, na pitu
a falafel jsme použili níže uvedené recepty.
Recepty Pita
(viz cuketka.cz)
- dva hrnky mouky (pracuji s hladkou, je možno měnit)
- lžičku sušeného droždí (nebo +-10g čerstvého, se sušeným se mi lépe a rychleji pracovalo)
- lžičku cukru (lze i bez)
- půl lžičky soli
- hrnek vlažné vody
Celý postup vyjde včetně různých vyčkávacích prodlev asi na hodinku a půl. Skutečná práce trvá tak dvacet minut. Nejdříve si připravíme těsto:
- do mísy nasypeme mouku, droždí, cukr, sůl a promícháme
- postupně přidáváme vlažnou vodu a míchačkou šmrdláme vznikající hmotu
- jakmile je hmota alespoň trošku konzistentní vrhneme se do toho s namoučenýma rukama
- poté hněteme těsto na hranici lepivosti/nelepivosti poctivých 10 minut (!)
- občas si můžeme vypomoci troškou mouky
- cílem je vyhnětat krásné baculaté, měkoučké a sametově jemné těsto
- těsto dáme do mísy (pomoučené dno) a necháme v teple a zakryté utěrkou zvojnásobit objem (45-60 minut)
Nyní si můžeme připravit placky:
- těsto opatrně vyndáme a rozdělíme
- z každé části vytvoříme kouli (cca velikost malé pěstičky), kterou necháme chvilku odpočinout
- každou kouli na vymoučeném válu rozválíme do kulaté placky - 15-20 cm v průměru a 3-4mm tlusté
- vyválené placky necháme opět odpočívat (cca 10min, nevynechat!)
- mezitím si rozpálíme troubu, teplotu odhaduji na cca 200-220 stupňů (my to dali na 250 :), poznámka Sh)
- připravíme si také podložku pro pečení - plech s pečícím papírem, pečící kámen, atp. a upravíme si polohu roštu v troubě tak, abychom mohli péct na nejnižším patře
Následuje dramatické pečící finále:
- pěkně odpočatou pita placku v rychlosti přemístíme na pečící plošku a ihned zavřeme troubu
- při ideálních podmínkách se vám placka krásně nafoukne během 4 minut
- toto si musíte sami vyzkoušet a zjistit si, za jak dlouho se vám placka nafukuje
- jakmile se totiž placka nafoukne, v rychlosti ji otočíme a dále pečeme už asi jen minutu až minutu a půl
- pokud se vám placka stejnoměrně nenafoukne - nezoufejte, není to katastrofa
- pokud se vám zdá placka po minutě po nafouknutí moc neupečená (bílá) máte buď malou teplotu, nebo tlustou placku
- ideální doba pečení je čtyři minuty do náfuku, poté jedna minuta k dopečení
- upravte tloušťku placek nebo teplotu tak, abyste se do tohoto optima vešli
Falafel
(z Labužníka)
Ingredience:
225g cizrny
1 cibule na velice drobně nakrájená
3 stroužeky česneku, utřeného
1 krajíc bílého chleba, namočeného ve vodě
1 vejce,
1/4 lžičky kayánského pepře, nebo podle chuti
1 lžička pomletého koriandru
1/2 lžíce pomletého římského kmínu
2 lžíce posekané petrželky
sůl podle chuti
olivový olej na smažení
Příprava:
Namočit cizrnu přes noc. Snažit se v dlaních zbavit slupek.
Slít slupky, cizrnu vložit do studené vody a vařit ji po 1 - 1 1/2 hodiny do
měkka. Slít a rozmixovat cizrnu na hrubou pastu. Vymačkat chleba a přidat jej s
ostatními ingrediencemi k cizrně. Dobře promíchat.
Nechat směs odpočinout po 1 - 2 hodiny a potom pomocí navlhčených rukou udělat
asi 2.5cm kuličky.
Rozehřát olej (asi 2.5cm) na pánvi a kuličky v něm postupně osmažit do hněda,
asi 2-3min
Osušit je na ubrousku.
Fotogalerie
Novinky
- Platby
březen 2021
[Vloženo: 28. 2. 2021] - Škola od 1. března
(ne)provoz
[Vloženo: 28. 2. 2021] - Týdenní daf
Paraša: Tecave
[Vloženo: 25. 2. 2021] - Respirátory a roušky
týká se i škol
[Vloženo: 23. 2. 2021] - Platby v jídelně
na březen
[Vloženo: 22. 2. 2021] - Týdenní daf
Paraša: Truma
[Vloženo: 18. 2. 2021]
Odkazy
Internetová žákovská LŠ (Bakaláři)
Chcete-li zřídit přístup, kontaktujte zástupkyni ředitele LŠ: lucie.hall@lauder.cz
Stravování LŠ (odhlašování, přehledy)
Chcete-li zřídit přístup, kontaktujte vedoucí jídelny: jidelna@lauder.cz (+420 777 712 643)